I dette blogindlæg beskæftiger jeg mig med digitale virksomhedsløsninger knyttet til behov. Vi tror på, at opfyldelse af et behov automatisk giver værdi, men det er ikke altid sandt. Behov er ofte forbundet med øget kontrol, og fokus vil automatisk være på, hvordan man øger kontrollen. En rapport i sig selv vil ikke give nogen øget værdi. Derfor er det vigtigere, at vi flytter fokus væk fra at løse det synlige behov, og over på at løse udfordringer og muligheder.
Desværre viser det sig, at vi (alt for ofte) lader os styre af målet om at imødekomme et behov. Vi finder metoder eller løsninger, der kun har til formål at tilfredsstille det specifikke behov, og ikke se det større billede. Det gælder både personlige behov, og ikke mindst når det kommer til behov i forhold til digitale forretningssystemer.
Hvilke udfordringer relateret til vores digitale forretningssystemer påvirker os? Og hvilke muligheder er der? Det er trods alt løsningen på udfordringer og udnyttelsen af muligheder, der vil give os øget værdi.
Forestil dig dette; Du kæmper med hovedpine. Som regel tager du nogle smertestillende medicin, og dækker derfor behovet for smertelindring. Smertestillende medicin er en kortsigtet løsning, og hvis det fortsætter, kan du vælge at opsøge en læge, som vil forsøge at finde årsagen til problemet. Vi flytter således fokus fra ét konkret behov (smertelindring) til at lede efter årsager. Lægen finder en årsag, nemlig stive muskler. Men er dette den egentlige årsag? Stive muskler kan være forårsaget af stress, eller måske den tunge taske, du bærer hver dag. Der kan være mange årsager til stive muskler. Hvis den tunge taske er årsag til problemerne, begynder du at lede efter løsninger. Måske er det bedre at fordele vægten i to tasker? Eller bruge en rygsæk? I sidste ende vælger du den løsning, der vil fungere bedst for dig. Du fjerner en udfordring, der også opfylder behovet i forbindelse med at lindre hovedpine. Sådan skal du tænke, også når du arbejder med digitale forretningssystemer.
For at finde ud af dette er vi nødt til at gennemføre en undersøgelse lavet ved at involvere en repræsentativ gruppe virksomheden. Du skal ganske simpelt stille spørgsmål. Hvad synes du er vores største udfordringer, og hvilke muligheder har vi, som ikke bliver udnyttet? Det vil formentlig give en række forskellige svar, og du vil opdage, at der formentlig er mange udfordringer og muligheder, som du kan tage fat i. Derfor er det vigtigt, at være i stand til at sætte klare prioriteringer. Hvad er vigtigst, og hvad vil vi prioritere? Det er denne prioritering, der ofte er svær. For at gøre dette lidt nemmere kan de forskellige udfordringer og muligheder knyttes til en Pain-Value-akse. Hvilken værdi vil en specifik udfordring eller mulighed give, hvis den løses eller udnyttes? Og hvad er Pain, hvis man ikke gør noget?
Jeg har ikke noget godt ord til erstatte "Pain". På det menneskelige plan er det smerte, så vi taler jo i realiteten om smertelindring når vi arbejder os igennem de forskellige indspil vi får ind.
Når du har indsamlet oplysninger fra de involverede og placeret dette i en Pain-Value-akse, bliver det muligt at prioritere. Det ville give mening at tage det, der kan give størst værdi og reduceret Pain. Netop for at sikre, at får udarbejdet en løsning, der matcher virksomhedens mål. Målet med hele denne kortlægning er at danne det bedst mulige grundlag for beslutninger i forbindelse med valg af digitale forretningsløsninger, og muligheder for tilpasninger/udvikling i de løsninger, du allerede har. Du har nu et godt grundlag for at træffe de rigtige beslutninger. Det, der er kommet frem, skal naturligvis dokumenteres og bruges i den videre proces med at øge værdien i dit digitale forretningssystem.
Det er ikke altid lige nemt at lave en fornuftig kortlægningen af udfordringer og muligheder. Af den grund har vi hos Amesto udviklet et koncept kaldet "Opportunity Workshop". Det betyder helt simpelt, at vi laver en skriftlig undersøgelse med udvalgte personer fra din virksomhed, efterfulgt af en fysisk workshop til yderligere afklaring. Til sidst udarbejdes en rapport specifikt til din virksomhed. Rapporten vil opsummere, hvilke udfordringer din virksomhed skal tage fat på, og hvilke muligheder du kan udnytte bedre.
Læs mere om Opportunity Workshop.