Vi har alle hørt, at skyen er fremtiden for vores forretningssystemer, men hvorfor? Det vil jeg forsøge at svare på i dette blogindlæg.
Mange er måske nødt til at tænke nyt og finde andre måder at arbejde på, i et cloud-system. Dette kan være både udfordrende og besværligt. Men lad os alligevel se lidt på dette.
Er skytjenesterne modne nok til, at det er sikkert for os at migrere vores kernesystemer til skyen? Hvad driver os hen imod dette skift? Hvad skal du tænke på før et skifte? Og hvorfor er cloud så godt? Dette er blot nogle af de mange spørgsmål, og ingen af dem er lette at besvare.
Som du ved, lever vi i en turbulent verden. Verdensbilledet vil i større eller mindre grad påvirke os alle, og de valg vi træffer fremadrettet. Vi har geopolitiske og økonomiske aktiviteter af varierende intensitet, på et niveau, vi ikke tidligere har set, og vi er underlagt hurtige ændringer i det politiske billede. Der er stor sandsynlighed for, at vi vil se en mere ustabil økonomisk situation i fremtiden. Vi ser allerede, at renten stiger, omkostningerne stiger, inflationen stiger, og mange forsøger at tage forskellige tiltag for at justere dette. Derudover er der indenfor mange sektorer stor mangel på medarbejdere.
Flere virksomheder oplever, at der er stor mobilitet på arbejdsmarkedet, og at det er svært at få det rigtige personale på plads, og En nylig Gartner undersøgelse viser også at det noget, der er begyndt at bekymrer it-cheferne. Undersøgelsen viser, at it-chefer nu mener, at ressourcer og talent er den største udfordring, tidligere har dette ligget på 5-8. pladsen.
Vi ser også at der nu er flere ledige jobs end der er personer til disse.
På verdensplan mistede mange deres arbejde under pandemien, men i kølvandet på Covid ser vi, at der er mangel på arbejdskraft, og der er et stort overskud af ledige jobs. Hvilken effekt vil dette have?
Flere virksomheder kigger fx. på løsninger, der kan opfylde deres ønsker til øget produktivitet eller som kan hjælpe til mindre lokal administration.
Her er nogle fordele ved at gå cloud-vejen:
Selvom du er ansvarlig, er det cloud-udbyderne som står for for sikkerheden. Leverandørerne har gode systemer og rutiner til at sørge for, at din løsning er sikret. Det betyder, at du ikke konstant behøver at holde dig opdateret på, hvilke it-sikkerhedsløsninger du skal bruge for at sikre dine data.
Min erfaring er, at mange har udskudt migreringen til cloud-baseret ERP, fordi der har været en forventning om at løsningen skulle indeholde gode indsigtsløsninger, gode automatiseringsprocesser, kunstig intelligens og maskinlæring. Nu har flere af de største ERP-spillere fået dette på plads!
Mange af vores kunder har ønsket at bruge standard ERP-systemer for at holde omkostningerne nede. Det er noget mange tjenesteudbydere har talt meget om. Vi ser dog, at der ofte skal skabes systemer uden for løsningen for at kunne imødekomme kundernes ønske om automatiserede processer og gode indsigtsløsninger. Flere systemer giver nu mulighed for justeringer i selve cloud-systemet, hvilket betyder, at standardtjenester kan bruges. Der er et ønske og forventning om en hurtig implementering/migrering ved skift til et cloud-baseret ERP-system.
Ja, de databaser, du har, kan ikke migreres direkte. Det kræver, at du skal uploade den eksisterende database til fx et Excel-ark for at rense, konvertere, ændre og klargøre den til at blive uploadet i det nye system. Det kan betyde, at ikke al information kommer med over i det nye system. Derudover skal alle i organisationen trænes i det nye system, og processer og rutiner skal skabes på ny. Det nye ERP-system er normalt hurtigt oppe at køre, men implementering tager ofte tid. Mange større virksomheder har derfor ventet med at migrere.
Nogle ERP-systemer tilbyder nu migreringsløsninger, hvor du opbevarer al data, historik og opsætning, når du "opgraderer" til deres cloud-løsning. Så vil du også kunne genbruge den ekspertise du har internt og adoptionen af det nye system tager kortere tid.
Behovet for tilpasning, justeringer og special tilretninger er nødvendigt for mange. Tidligere har cloud-baserede systemer ikke haft denne mulighed, men det kommer med fuld fart. Nogle systemer muliggør rigtig gode tilpasninger af skærmbilleder, processer og rutiner i programmet. Derudover gør de det muligt at udvide datamodellen med egne felter.
Det er svært at give et kort og enkelt svar på mange af disse spørgsmål, da der ofte er store variationer fra virksomhed til virksomhed. Dagens licens- og cloud-baserede abonnementsaftale er ofte ikke sammenlignelige. Det er vigtigt, at man ser på hele omkostningsbilledet og sammenligner de forskellige løsninger med hinanden, samt afvejer de fordele og ulemper, som en migration vil have. Vi har set, at de fleste virksomheder sparer store mængder penge ved at flytte til skyen.
I skyen betaler man for det, man bruger, så det er ikke ualmindeligt, at virksomheder halverer deres it-omkostninger ved at flytte til skyen. I et cloud-produkt er det normalt også planlagt, at processer skal automatiseres. Når man har opsat forskellige processer, metodikker og tredjepartsløsninger i sit nuværende system, er det vigtigt at se på, om disse kan erstattes af standard cloud-løsninger i det nye system.
For at opsummere hvad jeg har nævnt her nu; så ser vi, at den turbulente verden og manglen på ressourcer gør, at it-chefer føler, at de skal ændre måden, de køber fra ejerskab til service. Dette fører til en øget investering i cloud-tjenester. Vi har brug for stabilitet og sikkerhed i systemerne, og at de til enhver tid er opdaterede, og at sikkerheden ivaretas. Du får også nemmere adgang til systemet, hvilket har været utrolig vigtigt under pandemien. Cloud-produkterne er også blevet meget mere modne og de tungere systemer kommer nu, hvilket giver dig mulighed for at tilpasse dig som du ønsker. Ikke mindst tilbyder nogle leverandører nu en lettere migrering og hurtig overtagelse af systemet. Der er kun én ting at sige; Nu er det tid til at flytte dit ERP-system ind i skyen!
Kontakt os gerne for mere information.