Vil cloudbaseret ERP tage hensyn til mennesker og miljø?
Bæredygtighed og cloudbaserede miljøer er to aktuelle emner, men kan der trækkes paralleller mellem dem? Tager cloudbaserede systemer faktisk hensyn til mennesker og miljø? I dette blogindlæg reflekterer jeg lidt over, om migration til cloudbaserede miljøer og valg af cloudleverandør faktisk kan være bæredygtig.
VIL DIT VALG AF CLOUDLEVERANDØR HAVE BETYDNING FOR MILJØET?
Der tales meget om bæredygtighed og cloudbaserede miljøer, og det har gjort mig nysgerrig på, om det faktisk er mere miljøvenligt at flytte ERP-systemet fra vores eget serverrum til et cloudbaseret ERP-system.
Der er sikkert mange aspekter, jeg ikke har taget hensyn til, mens jeg skriver denne blog, men kontakt mig/os gerne, så kan vi finde ud af det sammen. For min egen del er jeg nysgerrig og ønsker at finde ud af det.
Noget, jeg først tænkte på, var om det kunne have betydning, hvilke datacentre de forskellige leverandører af cloudbaserede ERP-systemer bruger. For eksempel bruger Visma Microsoft Azure til deres nye Business NXT-system, samt Visma.net ERP, og Oracle NetSuite bruger flere forskellige datacentre (NetSuite Availability | NetSuite). SAP bruger deres egne datacentre, nogle af dem ejer de selv, mens andre lejer de plads hos. SAP har fokus på bæredygtighed i de datacentre, de ejer selv. Her viser det sig, at de største centre har stor opmærksomhed på bæredygtighed og miljø. Men for mig ser det ud til, at Microsoft har de mest tydelige mål.
Jeg er (som sikkert mange her ved) glad for Business NXT fra Visma. Både på grund af funktionaliteten, men også fordi de for eksempel bruger Azure-cloudplatformen. Ved at bruge Azure vælger man en leverandør med fokus på bæredygtighed. Azure har fire nøgleområder for miljøpåvirkning i samfundet, som de har forpligtet sig til at fokusere på. Det er kulstof, vand, affald og økosystemer. De skal have 100% vedvarende energi inden 2025, de skal være vandpositive inden 2030. De skal med andre ord genopfylde mere vand, end de bruger, have nul affald, være certificeret inden 2030 og undgå skovrydning i forbindelse med nybyggeri.
Du kan læse mere om, hvordan Azure arbejder med bæredygtighed her.
Så svaret er ja, spørgsmålet om dit valg af cloudleverandør vil have betydning for miljøet.
Kan du bidrage til at reducere strømforbruget?
Vores strømforbrug er vigtigt for den grønne omstilling. Det er spændende, men også udfordrende. Det betyder, at vi skal tage nogle skridt for at opnå det. Cicero skriver om, hvordan vi kan gøre det derhjemme, men en stor del af strømforbruget står virksomhederne også for. Virksomheder kan også spare strøm, udjævne strømforbruget og tage i brug ny og miljøvenlig teknologi.
Mange virksomheder har gjort meget i årenes løb for at spare strømforbruget. De har udskiftet lysarmaturer og opvarmning på kontorerne og har købt ny it-udstyr, der bruger mindre strøm pr. enhed. Flere virksomheder køber også strøm fra leverandører, der kun leverer bæredygtig strøm.
Da virtualisering af servere gjorde sit indtog, blev der også talt om grøn it. Dette førte til, at virksomhederne ikke længere havde brug for så mange servere, og strømforbruget faldt. Nu, hvor mange virksomheder bruger cloudbaserede it-tjenester og løsninger, er der mange, der ikke længere behøver at have deres eget servermiljø.
Det betyder, at de sparer strøm på køleanlæg, UPS-anlæg, strøm til servere og eventuelle sikkerhedsanlæg til de pågældende serverrum. Men betyder det, at forbruget faktisk bliver mindre, eller at CO2-fodaftrykket er lavere?
Kun at se på strømforbruget er ikke nok for at imødekomme klimamålene, men det hjælper.
Vi skal være opmærksomme på, at datacentre over hele verden har brug for mere energi/strøm. Ifølge nature.com vil det samlede strømforbrug i forbindelse med informationsteknologi accelerere inden 2030, hovedsageligt på grund af datacentre og netværk. Så vi bruger faktisk datacentre, der anslås at bruge 200 TWh om året, hvilket er mere end den nationale energiforbrug for hele landet og står for ca. 0,3% af den samlede kulstofudledning i dag. Men hvad sker der, hvis deres prognose er korrekt? Hvor meget udslip står datacentrene så for? Til trods for dette mener Nature.com, at lige nu ser det godt ud, indtil videre er trenden positiv, og de er usikre på, om forbruget vil accelerere.
En god cloudbaseret ERP-løsning, der bruger gode datacentre, vil derfor kunne reducere dit CO2-fodaftryk.
Amesto arbejder efter en tredobbelt bundlinje; Mennesker, Planeten, Profit. Læs mere om Amestos fokus på bæredygtighed og miljø her.
Ved at vælge cloudbaserede tjenester fra os i Amesto mener jeg, at du tager hensyn både til miljøet og menneskerne!
Læs også om, hvordan vi i Amesto kan hjælpe jer med klimarapportering.